MELTEM GÜNEŞ/ANKARA-AK Parti’nin sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinde yer alan ve çokça tartışmaya neden olan “ötanazi”, teknik ifade olarak tekliften çıkarıldı. Muhalefet milletvekilleri “Bir şey değişmedi, atıf yapılan kanunda da ötanazi var. Kelime oyunu yapıldı” eleştirisinde bulundu.
Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifini ele almak üzere geçen hafta toplanan ve gerilimli geçen TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun yaklaşık 18 saatlik mesaisi sonucunda 17 maddelik teklifin ilk üç maddesi muhalefetin itirazlarına karşın kabul edilmişti. Komisyon dün toplanarak teklif görüşmelerine kaldığı yerden devam etti. Söz konusu teklife ilişkin süreci yöneten isimlerden biri olan AK Parti Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu’na görüşmeler sırasında bir telefon geldi. Yenişehirlioğlu’nun telefonu Başkan Kirişci’ye vermesi dikkat çekti.
CHP Genel Merkez binasına sokak hayvanları düzenlemesine tepki olarak “Katliam yasasını reddediyoruz. Biz yaşatmayı seçiyoruz” yazılı dev bir pankart asıldı.
Telefonun ardından Yenişehirlioğlu, CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır ve DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit teklife ilişkin kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.
‘Barınaklarda tut’
Teklifin dördüncü ve beşinci maddelerinde revizyon yapıldı. “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” ifadelerinin yer aldığı dördüncü maddede ‘hayvanlar’ ifadesi sadece köpekler ile sınırlandırıldı. Böylece köpekler için ‘yakala-kısırlaştır-geri bırak’ metodu ‘yakala-kısırlaştır-barınaklarda tut/sahiplendir’ olarak değiştirilerek komisyondan geçti. Teklifte en çok tepki çeken; saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimler tarafından “ötanazi” uygulanmasını içeren beşinci madde olmuştu. AK Parti verdiği önerge ile teklifteki ‘ötanazi’ ifadesini metinden çıkardı. Bunun üzerine CHP, grupta görüşmek üzere komisyonun 30 dakika ara vermesini talep etti. Aranın ardından toplantı yeniden başlarken, muhalefet vekilleri, “Bir şey değişmedi, atıf yapılan kanunda da ötanazi var. Kelime oyunu yapıldı” eleştirisinde bulundu. CHP’li Başarır, “Bu yasa ekim ayına kalsın oturup konuşalım, tartışalım. Kanunun bir yerini düzeltsek bir yerinde sorun kalıyor” dedi.
Ne değişiyor?
AK Parti’nin beşinci madde üzerinde verdiği değişiklik önergesi kabul edildi. Buna göre, bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanacak. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli tedbirleri almaya yetkili olacak.
Atıf yapılan kanun ne diyor?
Atıf yapılan Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun ilgili fıkrası, hayvanlara acı, ızdırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen gibi durumlarda veteriner hekimlerce ötanazi yapılabileceğini öngörüyor. ‘Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ ise,“Gereksiz ağrı, acı ve ızdırap çekmelerine sebep vermeyecek şekilde sayılarını azaltmak için uygun tedbirleri alacaktır. Bu hayvanlar yakalanacak ise, bunun hayvana fiziksel ve manevi olarak en az seviyede acı verecek şekilde gerçekleştirilmesi, yakalanan hayvanların muhafaza edilmesi veya öldürülmesi işlemlerinin bu Sözleşme’de belirtilen prensiplere uygun olarak gerçekleştirilmesini taahhüt eder” ifadelerini içeriyor.
GÜNDEM
7 saat önceEKONOMİ
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceMAGAZİN
5 gün önceMAGAZİN
5 gün önce